Przepis pochodzi z bloga: http://bakememuffin.blogspot.com/
Ale ciasto pyszne...
Kruche maślane ciasto, owoce i
wszystko przykryte delikatnym twarożkowym kremem <3
Kruche ciasto :
- 130g masła lekko schłodzonego
- 35ml mleka o temp. pokojowej
- 80g mąki żytniej
- 95g mąki pszennej
- żółtko
- szczypta soli
+ łyżka bułki tartej do posypnia
Warstwa owocowa :
- 200g borówek amerykańskich
- 2 małe jabłka
- 2 łyżki cukru waniliowego
Krem twarożkowy :
- pół opakowania budyniu waniliowego
- 150g serka homogenizowanego naturalnego
- 4, 5 łyżek cukru pudru ( w tym 2 waniliowego )
- 3 łyżki mleka
Składniki na ciasto kruche zagnieść i odstawić do lodówki na ok godzine/dwie.
Nagrzać piekarnik na 200ºC.
Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki następnie ułożyć na posypanym bułką tartą spodzie ( bułeczka ładnie wchłonie sok :) ).
Jagody przebrać, wymieszać z cukrem waniliowym i ułożyć na tarcie.
Ciasto wstawić do piekarnika na 25-30 minut.
Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.
Ugotować połowę opakowania budyniu bez cukru. Letni budyń wymieszać z serkiem i resztą składników na krem następnie odstawić do lodówki na 30 minut.
Gotowy krem nałożyć na tarte.
I WCINAMY! <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz